nordisk lyspris nominerte 2018

To norske vinnere fra Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris 2018 i Finland

I en prisutdeling under Helsinki Design Festival i Finland 12. september i år vil ti prosjekter fra de fem nordiske landene konkurrere om å vinne Nordisk Lyspris 2018. De norske bidragene er Biblo Tøyen og Rånåsfoss Kraftstasjon.

Facebook Twitter LinkedIn Email

12. september avholdes Nordisk Lyspris 2018 i Helsinki, Finland, i samarbeid med Helsinki Design Week.

– The purpose of The Nordic Lighting Award is to highlight the particular qualities inherit in the Nordic lighting culture.

Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign. Deichmanske Bibliotek Tøyen og Rånåsfoss Kraftstasjon er Norges bidrag blant ti konkurrerende bidrag i utdelingen av Nordisk Lyspris, en prisutdeling som finner sted annethvert år. De norske bidragene ble stemt frem av jurylederne for Norsk Lyspris i henholdsvis 2016 og 2017.

Helsinki Design Week, som har pågått siden 2005, er nordens største designfestival. Den tverrdisiplinære designuken holdes i september hvert år, og deltakerne på Nordisk Lyspris får med dette en unik sjanse til å parallelt delta på Helsinki Design Week.

Nordisk Lyspris arrangeres av de fem nordiske lysorganisasjonene Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Ljostæknifelag Islands, Ljuskultur og Lyskultur.

De nominerte kandidatene inviteres til å presentere sine bidrag foran jury og publikum, før juryen vil trekke seg tilbake og avstemme vinnerprosjektet.

Norge vant den nordiske Lysprisen i 2016 med Østbanehallen utført av ÅF lighting

Tøyen_Deichmanske_Bibliotek_800.png

Biblo Tøyen Deichmanske bibliotek

Fakta om prosjektet:
Lysdesign: SML Lighting v. Svend Eric Panjer
Eier av prosjektet/byggherre: Entra ASA
Leverandør: SML Lighting

Juryens begrunnelse:
Lysdesignet på ungdomsavdelingen på Tøyen Deichmanske bibliotek utfordrer konvensjonene innenfor lysdesign i dag, og har et lysdesign satt på barnas premisser.

Lysdesigner er modig i bruk av grep man ellers finner innenfor effektbelysningen, med  effektiv bruk av kontraster i en tradisjonell sammenheng. Et bibliotek er en offentlig arena med lange tradisjoner, og det er flott å se hvordan lysdesigner viser en  aktivbruk av kontraster. Lysdesigner viser god brukerforståelse for en spesiell målgruppe, barn og ungdom mellom 10 og 15 år. 

rånåsfoss_høyoppløselig_800.png

Rånåsfoss Kraftstasjon

Fakta om prosjektet:
Lysdesign: ÅF Lighting
Eier av prosjektet: Akershus energi AS
Bruker: Akershus energi, vannkraft AS
Leverandører: iGuzzini, Osram, Erco, Glamox
Arkitekt: LPO arkitekter
RIE: ÅF Lighting

Juryens begrunnelse:
Lysprosjektet på Rånåsfoss henter frem dette historiske byggets kvaliteter på en varsom og tilpasset måte. Bygget består av både gammel og ny arkitektur, hvor belysningen henter frem kvaliteter fra den opprinnelige arkitekturen i samspill med den nye.

Lyset knytter sammen de to fasadene, historien og det museale er tatt med i gjennomføringen. Lyset har en bærende ide; den forsterker og synliggjør arkitekturen, og gir et historisk preg og en atmosfære til funksjonene i bygget. 

Flott å se et eksisterende bygg bli oppgradert i nytt lys. Imponerende med høyt fokus på lyskvalitet og å inkludere lys i konstruksjonen. Balansert på en god måte, men samtidig gjort interessant, spennende og attraktivt med en tilbakeholden, men likevel effektiv bruk av lys. 

Gå til program og registrering på nordisklyspris.com her.

Nyhetsbrev

Skriv din e-post i feltet nedenfor for å melde deg på nyhetsbrev fra Lyskultur.