Nominerte_Nordisk_Lyspris

De nominerte til Nordisk Lyspris

10 nominerte prosjekter fra de fem nordiske landene møtes for å konkurrere om hedersprisen Nordisk Lyspris, som avholdes på Island 10. oktober 2016. 

Facebook Twitter LinkedIn Email
Nordisk Lyspris 2016
Sted
Reykjavik, Island
Dato
10. oktober 2016
Om Nordisk Lyspris
Nordisk Lyspris utdeles av de nordiske medlemsorganisasjonene for lys og belysning; Dansk Center for Lys, Danmark
, Soumen Valoteknillinen Seura, Finland
, Ljostæknifelag Islands, Island
, Ljuskultur/Belysningsbranschen, Sverige
 og Lyskultur, Norge. Prisen skal profilere nordisk lysdesign, og legger vekt på lysdesign og –installasjoner som utmerker seg, og kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet, energi og profil. Hvert land har lov til å nominere to prosjekter fra sine medlemsland.  Nordisk Lyspris deles ut annethvert år, hvor vinneren tildeles diplom i en formell seremoni. 
Påmelding

Trykk her for påmelding til Nordisk Lyspris. 

NORGE

Norge2014_Akershus_Fortress.png

Akershus festning, Oslo
Norge 2014

Lyssettingen av Akershus festning ble i 2014 tildelt Norsk Lyspris, hvor lysdesigner Erik Selmer ga kulturminnet en sammensatt lyssetting som fremhever festningens mystikk. Akershus festning er et av norges viktigste nasjonalmonumenter, med en beliggenhet i hjertet av Oslo, i umiddelbar nærhet til Oslo Rådhus og Aker brygge.

Festningens belysning fremhever bygningsanleggets mystikk og storhet, men er samtidig beskjedent ovenfor brukere og tilskuere. Lysnivået langs fjellveggen er svakere langs muren, og øker gradvis i styrke langs bastionene, med et høyt lysnivå på selve slottet.

Belysningen er sammensatt, noe som viser seg i festningens sammensetning hvor de ulike bygninger og bygningselementer har forskjellig lysstyrke og lyssetting. Festningens tårn er de viktigste landemerkene, og har fått tildelt den sterkeste belysningen. Den hierarkiske lyssettingen med spesiell fokus på tårnene fremhever bygningens status og identitet.

Lysdesign: Erik Selmer Sivilarkitekt MNAL Lysdesigner PLDA
Byggherre: Forsvarsbygg, Forsvarsdepartementet
RIE: Multiconsult
Leverandør: Luminator, Stolper AS
Elektroinstallatør: Caverion

Norge2015_Ostbanehallen.png
Foto: Tomasz Majewski

Østbanehallen, Oslo
Norge 2015

I forbindelse med Rom Eiendoms oppgradering av interiøret i Østbanehallen har ÅF Lighting utformet et nytt og innovativt lysanlegg. Oppgaven bestod i å utforme et belysningsprosjekt for hallen som respekterer det originale arkitektoniske uttrykket, og samtidig underbygger det nye interiørdesignet som Mellbye Arkitektur Interiør AS har stått bak. Hallens funksjonsbelysning er godt integrert i arkitekturen og den scenografiske belysningen er effektfull, og har blitt et viktig kjennemerke for Østbanehallen. Den gangen Østbanehallen ble bygd som Oslos første togstasjon hadde den en åpen og østvendt fasade som lot morgensolen fylle det store rommet. Dette var den grunnleggende konseptuelle idéen, kalt  ”Soloppgang”, og solen og daggryet skal på nytt slippe inn i Østbanehallen og markere starten på en ny dag – eller i overført betydning, starten på en ny reise.

Lysdesign: ÅF Lighting
Oppdragsgiver: Rom Eiendom
Arkitekt: Mellbye Arkitekter
Leverandør: Kreativ Plast AS, iGuzzini
Elektroinstallatør: Lys og Varme AS

FINLAND

Finland2015_02.png
Didrichsen kunstmuseum
Finland 2015

Didrichsen kunstmuseum er en unik kombinasjon mellom et kunstmuseum og et privat hjem, med en utsøkt beliggenhet langs sjøen i Helsinki. Museumet arrangerer 2-3 midlertidige kunstinstallasjoner årlig. Museet ble åpnet for publikum i 1965. 

Formålet med bygningens nylige oppgradering var å oppdatere all teknologi til å matche standarden for 2020. 

Den generelle belysningen i rommene ble planlagt å ligge på 4000 K, med justerbare LED-panel innebygd i taket. I utstillingsområdene ble det installert vegglys med et sett med lyslinjer og DALI-spotter. Belysningen av de enkelte show-case skulle bli belyst med små spotter. 

Belysningssystemet er svært brukervennlig, med en kontroll som er basert på tilstedeværelse i tillegg til automatiske nivå. Kontrollen adresserer lyset gjennom et grafisk grensesnitt som måler både energiforbruk og lux-tid. 

Eier/byggherre: Didrichsen Art Museum, Helsinki
Generell og arkitektonisk design: Kari Leppänen Arkkitehdit Oy, Kari Leppänen
Lysdesign: Engineering Office Stacon Oy, Kalevi Hämäläinen
Elektroinstallatør: Sähköpartio Oy, Responsible Site Manager Mauri Airta
Leverandør: Erco Lighting Ab, Agne Klaweri, Philips Oy Professional Lighting, Markku Varsila
Styringssystem: Helvar Oy Ab, Jukka Riikkula 

Finland2015_01 Hotelli Torni - huippu juhla,show.png
Solo Sokos Hotel Torni Tampere, Tampere
Finland 2015

«Tårn-hotellet» ligger i hjertet av den finske byen Tampere, og er med sine 88 meter og 25 etasjer Finlands høyeste bygning. 

Bygningskomplekset består av to sammenhengende deler; en gammel lokomotiv-garasje som er fredet av det finske nasjonale styret for antikviteter, og en moderne hotellbygning. Den eldste delen av bygningen er belyst på en tradisjonell og skånsom måte, hvor lyset gir rom for åpent innsyn til interiøret og en spennende mørkhet i den gamle bygningen.

Idéen for den øvre delen av tårnet ble utviklet av arkitektene med utspring i bygningens rytme av stål-elementer. Mens stålelementene reflekterer dagslyset i de ulike fremhevede deler av bygget, reflekterer den ”digitale overflaten” kunstig belysning, som endres i takt med ukedager, dag og natt, sesonger, høytider og spesielle anledninger – hvor det hver time avholdes et 3 minutter langt lysshow til overraskelse for de besøkende. 

Bygningens vertikale arkitektur beveger seg elegant og sakte, og følger rytmen og fargegruppen fra den øvre digitale overflaten, kalt «mediefasaden». Byggets øverste etasje er preget av en fasadebelysning med 360 graders synlighet over hele byen, og tar en sterk visuell plass i bybildet i mørke tider. 

I designet ble det lagt vekt på å vise lyset både harmonisk og abstrakt, tilrettelagt en hverdagslig scene. Byggets øverste etasje, er med sitt urbane landskap et signal til omkringliggende områder, og livner opp byrommet. 

Eier: Sokotel Ltd.
Lysdesign:
VALOA design Ltd: Manager, principal designer Mr. Roope Siiroinen MA, Project manager, Senior lighting designer Mr. Marko Kuusisto BA VALOA team 
Medieinnhold, -design og -produksjon: VALOA design Ltd.
Arkitektur: Arkkitehtitoimisto Seppo Valjus Ltd.
Arkitekter: Mr. Sampo Valjus, Mr. Juha Paananen, Landscape architect Tommi Heinonen, VSU landscape architects Ltd,  Municipality architect city of Tampere: Mrs. Eija Muttonen - Mattila
Teknologi: Media facade, Traxon panels, Older part: Bega, Meyer
Leverandør av mediefasade: Suneffects Ltd.
Installasjon av mediefasade: Illumitech Ltd.,  Older part: ARE Ltd.

ISLAND

Island2014_Akratorg.png
Akratorg
Island 2014

Torgets lyskonsept fokuserer på å skape rom for kulturelle og festlige begivenheter, og å skape en stemning som egner seg for ulike arrangementer og tilstelninger. 

Lysdesignet var nødt til å innfri kravene til den funksjonelle belysningen, møte energibesparende behov, og samtidig være tilpasset dagligdagse behov og en behagelig atmosfære. 

For å oppnå dette ble det benyttet en kombinasjon av dekorative elementer, presise optiske lyskilder og fargedynamikk. De fargede lyskildene er kontrollert med et innovativt system som lar byens myndigheter selv styre lyset, og leke seg med ulike fargekombinasjoner – via smartteknologi. 

– Interaksjonen mellom miljøvennlig design og lys er en suksess. Lyset er den tredje dimensjonen i dette prosjektet, som styrker opplevelsen og mangfoldet i området, heter det i jurybegrunnelsen for prosjektet. 

Sted: Akranes, Iceland 
Oppdragsgiver:
Akranes municipiality 
Landskapsarkitekt: Landmótun sf 
Lysdesign:
Verkís hf – Guðjón L. Sigurðsson, Reynir Örn Jóhannesson
Elektroentreprenør: Rafþjónusta Sigurdórs 
Belysningsleverandør: Thorn - Johan Rönning hf. 
Prosjektets ferdigstillelse: October 2014

Island2015_Bridge_over_Fifuhvammsvegur2.png
Broen over Fífughvammsvegur
Island 2015

Den dekorative belysningsinstallasjonen for brokonstruksjonen ved Fífuhvammsvegur ble bygd allerede på 80-tallet, og ble innviet med ny belysning i 2015. Designprosessen som ble initiert av Kopavogur kommune på Island, tildelte fire måneder til prosessen som skulle dekke design, modellering og installasjon. 

Designkonseptets hensikt var å integrere strukturen og forbinde identiteten med næringsbyggene og boligområdene omkring. Med tanke på fotgjengere og forbipasserende, skal konseptet skape et visuelt språk knyttet til kalender-hendelser ved hjelp av lys og skiftende farge, som en form for kommunikasjon.

Ved bruk av RGBW-kontroller tilpasset DALI, integrert inn i strukturen under broen, lar lyset områdets uttrykk variere – som et dynamisk språk. En av de forhåndsinnstilte uttrykkene viser morgengryet for de forbipasserende ved dagens start, og avslutter dagen med skumring på hjemveien. Den dekorative belysningen er avslått på nattestid og midt på dagen for energibesparelse og levetidsbesparelse. 

Ved spesielle anledninger som nasjonaldager, høytider og andre markeringer kan det visuelle språket tilpasses lystoner og farge for anledningen, eksempelvis lyse i alle regnbuens farger i solidaritet med Pride-festivalen. 

Prosjektets aktører har via et tett samarbeid forhøyet broens identitet og struktur, og bundet broen sammen med de omkringliggende områder, både med lyset og med fargespråket. 

Oppdragsgiver: Kópavogur municipiality 
Design, bro:
ARKÍS architects 
Ingeniørdesign, bro:
Ferill engineering office
Lysdesign: EFLA lighting design team 
Leverandør:
Jóhann Ólafsson & Co, Flúrlampar ehf. 
Elektroentreprenør:
Rafgeisli ehf. 
Foto:
EFLA, Þorgils

SVERIGE

Sverige2014Annexet.png
Kungliga Biblioteket Annexet
Sverige 2014

”Et grått miljø i undergrunnen av annekset til Stockholms kongelige bibliotek gikk igjennom en radikal forvandling med et lysdesign som skaper dagslyskvalitet i alle etasjer av bygget. Resultatet er en bygning med en utmerket symbiose av kunstig belysning og en digital fargebelysning. Det er veldig imponerende og understreker god kunnskap og innovasjon”. 

Mye arbeid er lagt ned i dagslysanalysen av bygningen som viste at store deler av annekset ikke hadde dagslys, og at kontrastene mellom områdene med lys og områdene med lite eller fraværende dagslys var ekstremt høy. Visjonen var å få den kunstige belysningen til å samhandle med dagslyset og arkitekturen, og være tilpasset byggets ulike bruksfunksjoner. Lyskonseptet er designet for å skape balanse mellom byggets bestanddeler, med mye dagslys og lite eller ingen dagslys. 

Lyset er designet slik at det skal integreres i arkitekturen og være fleksibelt slik at det kan tilpasses ulike brukere til ulike tider på døgnet, til ulike årstider. Belysningen med vertikale overflater som skal redusere kontraster mellom høye lykter og mørke hjørner av bygget virker bra i dette prosjektet, og øker aktivitetsnivået og områdets brukervennlighet. 

Oppdragsgiver: SFV 
Eier/bruker:
The Royal Library
Lysdesign: Ljusarkitektur - AF lighting, Isabel Villar, Daniel Hodierne, Majid Miri
Arkitekt: Murman Arkitekter, Hans Murman, Lars Johan Tengnér, Helena Ljunberg Manrell, Tarja Berggren
Elektrorådgiver: Sweco systems
Elektroinstallatør: El Linjen
Leverandører: Zumtobel, KKDC, Annell/XAL, Erco, Stockholm Lighting, Alpha LED/Pin Hole/Vode, Fagerhult, Fox Design/Planet lighting, Atelje Lyktan, Selux, Osram, Philips/BACA lighting

Sverige2015_LUX_Lund_Uni.png
Lund Universitet, Lux
Sverige 2015

”Lyset leder til en integrert helhet, hvor dagslys og kunstig belysning interakserer gjennom byggets ulike soner og bestanddeler. Lyset reflekteres dynamisk i studiemiljøet, og tilbyr samtidig en levende tilstedeværelse. Nøkkelordene er ren, enkel og delikat. Lysdesigner har på en meningsfull måte klart å overkomme utfordringene ved å inndele lyset i ulike områder.”

Det siste tilbygget til Lunds universitet i Sør-Sverige er brukt som møteplass og utdanningssenter for flere av universitets institutter. Over 3000 studenter og 400 ansatte møtes i bygget daglig i den over 7000 kvadratmeter store bygningen, som sammen med to eldre bygninger fra 1917 og 1962 utgjør Lunds universitet. 

Visjonen var å skape et hus for møter mellom mennesker. Idéen har vært gjennomgående i hele prosjektet, fra arkitektur, interiør og belysning. Bygningens ulike studieområder, som auditoruim, kontorer, bibliotek og kafé, har alle ulik belysningsløsning som følger en råd tråd for å sikre helhet i prosjektet. Lyset skaper et optimalt læringsmiljø som forenkler orienteringen gjennom byggets ulike deler. De tekniske løsningene, som det kunstige dagslyset, forsterker rommenes atmosfære og skaper en åpen romfølelse. 

Eier: Akademiska Hus 
Bruker: Lund University, Humanistic and theological faculties 
Lysdesign: COWI, Douglas Hillgrund (senior lysdesigner, ansvarlig), Jörgen Kjer (rådgivende lysdesigner) and Oskar Alström (kontrollsystem) 
Arkitekt:
Jais Arkitekter, Mats White, Jakob Peetre 
RIE: COWI, Reino Lilja 
Elektroinstallatør:
Skanska Electro 
Leverandørert:
e.g. Ateljé Lyktan, Zumtobel, Fagerhult, Lux Light, Annell, Fox Design, Bega, Louis Poulsen, Dynalite Baca Lighting (kontrollsystem)

DANMARK

Danmark2014_Novo Nordisk.Foto.SorenAagaard.png
Foto: Søren Aagaard og Christina Augustesen. Grontmij A/S 

Novo Nordics nye hovedkvarter
Danmark 2014

Imponerende arkitektonisk lyskonsept
Lysdesignet på Novo Nordics nye hovedkvarter var i følge juryen som kåret prosjektet til vinner av Dansk Lyspris i 2014, ekstremt nært perfeksjon, hvor klienten hadde mot og målbevissthet til å holde et høyt ambisjonsnivå. 

Strategien er basert på arkitektoniske visjoner, hvor design og lys går hånd i hånd. Det er en eksepsjonelt sterk assosiasjon mellom arkitekturen, funksjonaliteten og lyset. Både hoved-idéen og detaljene er utført med utsøkt presisjon, og belysningen er fri for blending. Det er blitt valgt lyse farger for å fremvise byggets materialer, former og farger. 

Det blå lyset i atriumet i bygget NN1 skaper en fin kontrast til det varme lyset innover i bygningen, og gir en assosiasjon til det blå himmellyset. Områdene hvor belysningen skal være jevn er imponerende, og det er en strukturert tilnærming til den vertikale og horisontale belysningen, i tillegg til de intime sonene med bordlamper. Det er ingen refleksjoner fra takbelysningen, og det blå lyset er fordelt jevnt. 

De varierende lysscenarioene i takbelysningen i bygg NN2 er poetiske, med et lys som endres rolig med diurnale og sesongbasert rytme. Majoriteten av belysningselementene bruker moderne teknologi med LED. Belysningen er i henhold til dansk standard og nordiske lystradisjoner, og oppleves subtilt og helhetlig integrert i arkitekturen på en energibevisst og stemningsfull måte. 

Den underliggende strategien er godt kommunisert og dokumentert, med et resultat som er helt i henhold til intensjonen. Strategien har vært et ideelt verktøy i prosessen for å holde på grunnverdiene. Prosjektets lysdesign har et mesterlig overblikk over instrumentene og verktøyene, og hvordan man bruker dem overbevisende, på en behagelig måte som gir rom for egne inntrykk og skaper fred og velvære. 

Eier: Novo Nordisk A/S 
Arkitekt:
Henning Larsen Architects 
Lysdesigner:
Lighting, Grontmij A/S i samarbeid med Henning Larsen Architects 
Interiørdesign: Tegnestuen Vibeke Brinck ApS 
Ingeniør:
Alectia A/S 
Elektroinstallatør:
Lindpro A/S 
Leverandører:
Osram, Traxon, Erco, Fagerhult, Martin Professional etc. 
Opphavsrett: Novo Nordisk A/S

Danmark2015_Foto_Kim Wendt.png
Foto: Kim Wendt. 

VILLUM vinduskolleksjon
Danmark 2015

Gamle vinduer i nytt lys
Dørene til VILLUM vinduskolleksjon ble åpnet i april 2015 av holdingselskapet VKR Holding, i Søborg i Danmark. Vindusmuseet er lokalisert i en bygning av Villum Kann Rasmussen, den kjente bygningsingeniøren og grunnleggeren av VELUX, som i 1945 ble Danmarks første prefabrikkerte modularsystem for industrielle bygninger. 

Belysningen som vender mot nord gir et svakt dagslys inn i utstillingsområdet, og former en fin og upretensiøs ramme for utstillingen av de gamle vinduene. Dagslys og kunstig lys er en uunnværlig del av utstillingen, hvis hovedkonsept er den såkalte ”tids-tunellen”, en tredimensjonal tidslinje i sentrum av utstillingslokalet. 

Besøkende farer forbi de historiske vinduene i en sekvens av soner med lys som strømmer igjennom ulike historiske vinduer – fra parisiske glassmalte vinduer til dagens store energivinduer. Den neste tidstunellen tilbyr tilskuerne tekstur og en sensorisk opplevelse av vinduets betydning for menneskets tilgang til lys, luft og utsikt. Den kunstige belysningen gir en fin illusjon av dagslys og sollys. Belysningen er hovedelementet i formidlingen av utstillingens budskap, hvor lyset er narrativet og vinduene er lyskilden. 

Eier: VKR Holding A/S 
Utstillingssjef:
Dorthe Bech-Nielsen, architect m.a.a.
Utstillingsarkitekt:
Rosan Bosch Studio ApS, Jeppe Kleinheinz
Lysdesigner: Kim Borch Graphics: Maria Hagerup
Installatør (strukturell): Malte Gormsen A/S 
Elektroinstallatør:
APJ el-anlæg A/S
Electrical installations: Køge Installationsforretning ApS 
Elektriker (kunst): Kim Warberg 
3D visualisering/lys:
LiquidMedia. Sune Amtoft 
Leverandører: Beck A/S, Bico Professionel A/S, City Theatrical, Elthermo A/S, Erco Lighting, Future Light A/S, LK A/S, Luceplan, Okholm Lighting A/S, Osram, Philips, Spectra LED ApS.

Les den offisielle pressemeldingen her. 

Alle tekster er oversatt av Lyskultur. 

Nordisk Lyspris 2016
Sted
Reykjavik, Island
Dato
10. oktober 2016
Om Nordisk Lyspris
Nordisk Lyspris utdeles av de nordiske medlemsorganisasjonene for lys og belysning; Dansk Center for Lys, Danmark
, Soumen Valoteknillinen Seura, Finland
, Ljostæknifelag Islands, Island
, Ljuskultur/Belysningsbranschen, Sverige
 og Lyskultur, Norge. Prisen skal profilere nordisk lysdesign, og legger vekt på lysdesign og –installasjoner som utmerker seg, og kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet, energi og profil. Hvert land har lov til å nominere to prosjekter fra sine medlemsland.  Nordisk Lyspris deles ut annethvert år, hvor vinneren tildeles diplom i en formell seremoni. 
Påmelding

Trykk her for påmelding til Nordisk Lyspris. 

Nyhetsbrev

Skriv din e-post i feltet nedenfor for å melde deg på nyhetsbrev fra Lyskultur.