olu-eletu-101178_1024x702

Gjennomslag for fortsatt dagslys og utsyn i TEK17

Lyskulturs faglige organ, Norsk Lysteknisk komité, sendte inn høringsforslag til ny byggteknisk forskrift etter innspill fra medlemmene. I forskriften som trer i kraft 1. juli bevares kravene til dagslys og utsyn.

Facebook Twitter LinkedIn Email

I forslag til ny teknisk byggeforskrift var det blant annet foreslått å unnta soverom fra kravet om utsyn. Flere aktører reagerte på dette. Lyskulturs medlemmer argumenterte i fellesskap mot innskrenkningen, og i de endelige endringene som ble presentert av kommunalminister Jan Tore Sanner 22. juni var kravet om utsyn fortsatt inntakt.

Dagslys og utsyn har betydning for vår trivsel, velvære, sinnsstemning og helse. Flere studier har for eksempel vist at utsyn mot trær, grønne parkområder eller skog, stimulerer følelsen av velvære og hjelper til å opprettholde konsentrasjonsevnen. 

Barbara_2.png

– Mange bruker soverom til stille aktiviteter, som for eksempel lesing, mens andre familiemedlemmer er i gang med mer støyete gjøremål. Uansett om man leser krimbøker i fritid på soverommet eller faglige rapporter på jobb, er skift av fokus fra nært til fjernt viktig for å beholdet godt syn i lang tid! Det er bare vindusglass i øyehøyde som muliggjør det, forklarer Barbara Matusiak, professor ved Institutt for Arkitektur og Teknologi, NTNU, og medlem i Lyskulturs faglige organ, Norsk Lysteknisk Komité, NLK.

1a
Hva er lys

Lys og daglys

Når vi vier vår tid til å innlemme lys i steder og rom, vier vi også tiden vår til å forstå hvordan dette skjer.
Les mer

Nyhetsbrev

Skriv din e-post i feltet nedenfor for å melde deg på nyhetsbrev fra Lyskultur.