orkla foods

Store energi- og vedlikeholdsbesparelser

Orkla Foods Norge i Rygge i Østfold har foretatt oppgradering av belysningen i flere år. Nå er belysningen i de store lagerlokalene i Iduns fabrikk skiftet til LED og med intelligent lysstyring.

Facebook Twitter LinkedIn Email

I 2014 var belysningen i Iduns produksjonslokaler moden for utskifting, og Orkla valgte Philips LED-belysning. Dette har fungert helt plettfritt. Nå er belysningen i de store lagerlokalene i Iduns fabrikk oppgradert til GreenWarehouse, en intelligent løsning som gir full utnyttelse av LED-teknologiens muligheter.

- I denne fabrikken produseres Idun sennep, ketchup, dressinger og eddik, men også tørrvarer. Det er distribusjon med utekspedering av egne produkter pluss handelsvarer herfra, sier prosjektingeniør Håvard Hagen hos Orkla Foods Norge AS. Med den gode erfaringen Orkla har hatt med belysningen i fabrikken de siste to årene var det igjen naturlig å kontakte de to samarbeidspartnerne Elektroskandia og Philips Lighting Norway.

- Orkla har et program hvor vi jobber med kontinuerlig forbedring, det er ledelsesdrevne prosjekter for energitiltak, og vi gjorde en kartleggingsstudie hvor vi så at oppgradering av belysningen er et godt ENØK-tiltak. Vi kontaktet Elektroskandia også fordi vi hadde en referanse fra Orkla Stabburet for to år siden, fortsetter han.

Den gamle belysningen i lageret var konvensjonelle 400W HPL kvikksølv damplamper som måtte stå på kontinuerlig, og med et stadig økende behov for utskifting. 

– Det er ønske fra Orklas side å spare energi, og vi måtte også skifte belysningen uansett, både fordi vedlikeholdsbehovet var stort og kvikksølvlamper blir forbudt produsert og solgt. Vi møtte Philips Lighting og Elektroskandia på en fagdag og fikk informasjon om GreenWarehouse-løsningen deres, sier Stefan Göttsche i teknisk avdeling ved fabrikken.

Armaturene som ble valgt er i to størrelser, 13.000lm/96W eller 17.000lm/128W. Valget er avhengig av takhøyden, som noen steder er over åtte meter. Armaturenes levetid er oppgitt til 70.000 timer, og det er ikke forventet vedlikehold utover normalt renhold i denne perioden. Alle armaturer har bevegelsesensor og trådløs kommunikasjon.

Elektroskandia har utført beregningene av anlegget. Det gamle lysanlegget brukte 54kW kontinuerlig, og det nye anlegget bruker 12,4 kW kontinuerlig, en energibesparelse på hele 77 prosent. Dette er uten at besparelsen ved å dimme ned er medregnet. Reell besparelse vil være enda høyere når lyset står på anslagsvis 50 % av tiden. Nedbetalingstiden er beregnet til i underkant av tre år, og prosjektet har fått støtte fra Enovas program «Støtte til energitiltak i industrien». Støtten utgjør cirka en tredel av investeringen.
_

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 02/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.

Ledige stillinger
Lightmakers 12x8

Lightmakers søker prosjektleder

Trives du i et miljø preget av høye ambisjoner og stor gjennomføringskraft? Lightmakers er i stor vekst og søker nå en prosjektleder som vil ha ansvar for større og mindre prosjekter ut mot eksisterende kundeportefølje. 

Les mer
Publikasjoner
lysboken

1A Lysboken

Dette er Lyskulturs mest omfattende publikasjon, og bør være av interesse og nytte for enhver som studerer eller jobber med lysfaget. Utgitt 2009.

Ordinær pris: 1304,- (eks. MVA)
Medlemspris: 912,- (eks. MVA)
blimedlem
Om oss

Bli medlem i dag

Et medlemskap i Lyskultur gir en rekke fordeler. Blant annet kan du delta på våre mange kurs og arrangementer til en fordelaktig medlemspris. Du vil også få medlemspris på vår...
Les mer
Forsider_magasinet2016
Publikasjoner

Årsabonnement på magasinet Lyskultur

Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen. 
Les mer

Nyhetsbrev

Skriv din e-post i feltet nedenfor for å melde deg på nyhetsbrev fra Lyskultur.